30. 10. 2025
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodné rizoto s houbami a žampiony doma! Tento recept je ideální kombinací krémové rýže, aromatických hub a šťavnatých žampionů. Snažte se připravit toto chutné jídlo a užijte si ho jako hlavní jídlo nebo přílohu k masu. Jistě si ho zamilujete!
Suroviny:
- 250 g rýže na rizoto
- 200 g žampionů
- 200 g hub (např. lišky)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g parmazánu
- čerstvý petržel
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup:
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem.
- Přidejte očištěné a nakrájené houby a žampiony a restujte je dozlatova.
- Přidejte rýži a nechte ji chvíli restovat, dokud se nestane sklenitou.
- Přilijte bílé víno a nechte vše vypařit.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, občas míchejte a čekejte, až rýže vstřebá veškerou tekutinu. To by mělo trvat zhruba 18–20 minut.
- Po uvaření vmíchejte nastrouhaný parmazán a nasekanou petrželku, dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Rizoto je hotovo, podávejte horké posypané strouhaným parmazánem a ozdobené petrželkou.




