12. 9. 2025
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Užijte si lahodné rizotto s houbami a křupavými špekáčky. Tento recept vás okouzlí svou jednoduchostí a bohatou chutí. Skvělá kombinace krémového rizotta s aromatickými houbami a křupavými špekáčky je skvělou volbou pro každou příležitost. S námi snadno připravíte chutný a originální pokrm, který si zamilujete celá rodina. Podle našeho receptu vytvoříte výtečné jídlo, které vás nadchne na první kousnutí. Buďte kreativní a vytvořte si vlastní verzi tohoto skvělého pokrmu.
Suroviny
- 200g arborio rýže
- 200g hub (např. žampiony nebo sušené houby)
- 100g špek (nasekaný na drobné kousky)
- 1 cibule (nasekaná)
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce olivový olej
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100ml bílého vína
- sůl, pepř, petrželka (na dochucení)
Postup
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme cibuli, přidáme houby a restujeme dozlatova
- Přidáme špek a restujeme do křupava, poté odstavíme
- V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme rýži, mícháme 2-3 minuty, dokud rýže nezačne sklovatět
- Přilijeme víno a smícháme, necháme vypařit
- Postupně přiléváme vývar a neustále mícháme, aby rýže nezůstala suchá
- Když je rýže téměř měkká, přidáme směs s houbami a špekem a promícháme
- Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku
- Při podávání můžeme pokrájet špek na chipsy a ozdobit jimi rizoto




