19. 11. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo asijské kuchyně s naším oblíbeným receptem na Saté s arašídovou omáčkou! Tento jednoduchý a rychlý recept přinese na váš stůl exotickou chuť, která potěší každého milovníka pikantních jídel. Vyzkoušejte tento skvělý recept na marinované kuřecí špízy podávané s bohatou a krémovou arašídovou omáčkou. Perfektní jako hlavní chod nebo jako působivá předkrm pro vaše večeře s přáteli. Klikněte pro recept a tipy, jak dosáhnout dokonalé chuti!
Suroviny
- 500 g kuřecího masa (stehna nebo prsa), nakrájeného na kousky
- 150 ml arašídové pasty
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, najemno nasekané
- 1 malý kousek čerstvého zázvoru, najemno nasekaný
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžíce chilli omáčky (volitelné)
- Několik bambusových špejlí, namočených ve vodě
Postup
- Ve velké míse smíchejte polovinu arašídové pasty, sójovou omáčku, hnědý cukr, citronovou šťávu, česnek a zázvor. Přidejte nakrájené kuřecí maso, dobře promíchejte a nechte marinovat v lednici nejméně 1 hodinu, ideálně přes noc.
- Připravte arašídovou omáčku smícháním zbývající arašídové pasty s kokosovým mlékem a chilli omáčkou v malém hrnci. Zakřepčete na mírném ohni, dokud se nezahřeje a neprohřeje. Udržujte teplé.
- Marinované kousky kuřecího masa navlékněte na připravené špejle. Předehřejte grilovací pánvi nebo gril.
- Grilujte špízy na středně vysoké teplotě, z každé strany po dobu 3–4 minuty nebo dokud nejsou dobře propečené a na povrchu krásně karamelizované.
- Hotové saté podávejte s teplou arašídovou omáčkou. Můžete přidat i čerstvé bylinky jako jsou koriandr či bazalka pro dekoraci a výraznější chuť.




