10. 9. 2025
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Sicilská caponata s rajčaty a olivami je tradiční sicilský recept plný chutí a vůní Středomoří. Kombinace rajčat, oliv, cibule, kapie a dalších ingrediencí vytváří lahodnou a osvěžující omáčku perfektní k podávání s chlebem nebo těstovinami. Vyzkoušejte tento jednoduchý a lahodný recept ještě dnes a přenesete se na slunný ostrov Sicílie!
Suroviny:
- 2 baklažány
- 3 rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g olivových oliv
- 100 g zelených oliv
- 2 lžíce kaparů
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky cukru
- 1/2 sklenice rajčatového pyré
- špetka soli a pepře
Postup:
- Naolejujte pekáč a předehřejte troubu na 180 stupňů C.
- Baklažány oloupejte a nakrájejte na kostky. Nakrájejte rajčata, cibuli a česnek na drobné kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli s česnekem. Přidejte rajčata a vařte asi 5 minut.
- Přidejte baklažány, kapary, obě druhy oliv, cukr, sůl a pepř. Vařte 10 minut.
- Přidejte rajčatové pyré a vařte dalších 5 minut.
- Caponatu ochutnejte a dochuťte podle potřeby. Můžete přidat více soli nebo cukru.
- Hotovou caponatu podávejte jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo s chlebem.





