8. 12. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Špagety s tradiční boloňskou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Užijte si dokonalý recept na špagety s tradiční boloňskou omáčkou, který přenese chuť Itálie přímo na váš stůl! Objevte krok za krokem, jak připravit autentickou boloňskou omáčku s rajčaty, mletým masem a bylinkami. Vyzkoušejte tento klasický italský recept, který je ideální pro rodinný oběd nebo večeři. Recept je jednoduchý a výsledek stojí za to! Klikněte pro podrobný postup a tipy, jak dosáhnout dokonalé chuti a konzistence boloňské omáčky.

Suroviny

  • 400 g špaget
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 150 g pancetty nebo slaniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 stonkový celer
  • 800 g rajčat v plechovce nebo čerstvých rajčat
  • 2 lžíce tomatového protlaku
  • 1 sklenice červeného vína
  • Sůl a černý pepř
  • Olivový olej
  • Čerstvá bazalka nebo majoránka
  • Strouhaný parmazán (na posypání)

Postup

  1. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou pancettu nebo slaninu. Osmažte dozlatova.
  2. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Smažte, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidáte mleté maso a smažte, dokud nebude plně propečené a rozpadl se na menší kousky.
  4. Přimíchejte protlak a podlejte vínem. Nechte alkohol vyvařit, asi 2-3 minuty.
  5. Přidejte rajčata, promíchejte a nechte omáčku pomalu dusit na mírném ohni. Vařte alespoň 1 hodinu, ideálně déle, aby se chutě dobře spojily. Občas promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  6. Mezitím uvařte špagety v osolené vodě podle návodu na obalu. Uvařené špagety scedíte, ale trochu vody z vaření si necháte na straně.
  7. Sceděné špagety vmíchejte do omáčky a přidáte trochu vody z vaření, aby omáčka hezky obalené těstoviny.
  8. Podávejte teplé, posypané čerstvou bazalkou nebo majoránkou a navrch přidejte trochu strouhaného parmazánu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *