8. 12. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Užijte si dokonalý recept na špagety s tradiční boloňskou omáčkou, který přenese chuť Itálie přímo na váš stůl! Objevte krok za krokem, jak připravit autentickou boloňskou omáčku s rajčaty, mletým masem a bylinkami. Vyzkoušejte tento klasický italský recept, který je ideální pro rodinný oběd nebo večeři. Recept je jednoduchý a výsledek stojí za to! Klikněte pro podrobný postup a tipy, jak dosáhnout dokonalé chuti a konzistence boloňské omáčky.
Suroviny
- 400 g špaget
- 300 g mletého hovězího masa
- 150 g pancetty nebo slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 stonkový celer
- 800 g rajčat v plechovce nebo čerstvých rajčat
- 2 lžíce tomatového protlaku
- 1 sklenice červeného vína
- Sůl a černý pepř
- Olivový olej
- Čerstvá bazalka nebo majoránka
- Strouhaný parmazán (na posypání)
Postup
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou pancettu nebo slaninu. Osmažte dozlatova.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Smažte, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáte mleté maso a smažte, dokud nebude plně propečené a rozpadl se na menší kousky.
- Přimíchejte protlak a podlejte vínem. Nechte alkohol vyvařit, asi 2-3 minuty.
- Přidejte rajčata, promíchejte a nechte omáčku pomalu dusit na mírném ohni. Vařte alespoň 1 hodinu, ideálně déle, aby se chutě dobře spojily. Občas promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím uvařte špagety v osolené vodě podle návodu na obalu. Uvařené špagety scedíte, ale trochu vody z vaření si necháte na straně.
- Sceděné špagety vmíchejte do omáčky a přidáte trochu vody z vaření, aby omáčka hezky obalené těstoviny.
- Podávejte teplé, posypané čerstvou bazalkou nebo majoránkou a navrch přidejte trochu strouhaného parmazánu.




