19. 8. 2025
Autor: Veronika Seidlová

zdroj: Recepty 24/7
Špenátové rizoto s houbami je lahodná a zdravá vegeatriánská varianta tradičního italského pokrmu. Jednoduchý recept, který si zamilují všichni milovníci rizota i zdravé stravy. Vyzkoušejte ho doma a nechte se okouzlit bohatou chutí a vůní této lahůdky.
Suroviny:
- 200 g špenátu
- 200 g rýže na rizoto
- 200 g žampionů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Parmezán (na dochucení)
Postup:
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidáme na plátky nakrájené žampiony a restujeme je dozlatova.
- Přidáme na hrubé kousky nakrájený špenát a krátce promícháme, necháme zhruba 5 minut dusit.
- Přidáme rýži a necháme ji sklenout.
- Zalijeme vínem a necháme vypařit alkohol.
- Postupně přiléváme horký zeleninový vývar a vaříme podle pokynů na balení rýže, občas mícháme.
- Pokud je rýže měkká, dochutíme solí, pepřem a přidáme nastrouhaný parmezán.
- Rizoto necháme chvíli odstát a můžeme podávat posypané nadrobno nasekanou petrželkou.




