17. 10. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento recept na tradiční českou svíčkovou v zeleninové omáčce, která se vám jistě zalíbí! Kombinace hovězího masa, zeleniny a smetany vytváří lahodnou omáčku, která se skvěle hodí k houskovým knedlíkům nebo bramborové kaši. S naším receptem si jednoduše připravíte toto oblíbené pokrm na rodinný oběd nebo večeři. Zároveň si pochutnáte na chutném klasickém jídle, které si zamilovali lidé po celé České republice. Podle recept toto jídlo bude velmi chutné a jednoduché k přípravě. Užijte si svíčkovou v zeleninové omáčce!
Suroviny
- 500g hovězího masa (svíčková)
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500ml hovězího vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička cukru
- 1 bobkový list
- 10 kuliček nového koření
- sůl, pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, mrkev a petržel nakrájené na kolečka.
- Přidáme na kostky nakrájené maso a osmahneme společně.
- Přidáme hladkou mouku a krátce promícháme.
- Zalijeme hovězím vývarem a přidáme hořčici, cukr, bobkový list a nové koření. Osolíme a opepříme podle chuti.
- Vše necháme provařit a provařit až do změknutí masa.
- Přidáme smetanu ke šlehání a vaříme ještě cca 5 minut.
- Zeleninovou svíčkovou podáváme s knedlíkem nebo domácími houskovými knedlíky.




