14. 9. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo thajské kuchyně s tímto jednoduchým receptem na thajské krevety s česnekem. Perfektní kombinace čerstvých krevet, aromatického česneku a exotických bylinek přinese na váš stůl nezapomenutelnou chuť a aroma. Tento rychlý a snadný recept je ideální pro každou příležitost, ať už hledáte lehkou večeři nebo chutný oběd. Nechte se inspirovat thajskou kuchyní a připravte si thajské krevety s česnekem, které oslní nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše hosty. Navíc se dozvíte tipy na podávání a možnosti variací tohoto tradičního receptu.
Suroviny
- 450 g krevet, oloupaných a vyčištěných
- 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce oleje (např. sezamový nebo arašídový)
- Šťáva z 1 limetky
- Čerstvý koriandr, nasekaný pro ozdobení
- Světlá čili omáčka podle chuti (volitelné)
Postup
- V hluboké pánvi nebo woku rozehřejte olej na středně vysoké teplotě.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte dozlatova, ale dejte pozor, aby se nepřipálil.
- Přidejte krevety do pánve a smažte je z každé strany asi 2-3 minuty, než zrůžoví.
- Smíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku a cukr do malé misky a dobře promíchejte.
- Tuto směs přidejte do pánve k krevetám a dobře promíchejte tak, aby byly krevety rovnoměrně obaleny v omáčce. Vařte další 2 minuty, než se krevety dokonale prohřejí.
- Zchlaďte pánev z tepla a přidejte šťávu z limetky. Promíchejte.
- Nakonec krevety posypte nasekaným koriandrem a podávejte případně s čili omáčkou pro dodatečnou pikantnost.
- Podávejte s rýží nebo nudlemi pro kompletní jídlo.




