30. 8. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Objevte exotiku s receptem na thajský salát se zeleninou a krevetami! Tento lehký a osvěžující salát je plný chutí, které vás přenesou přímo do srdce Thajska. Čerstvá zelenina, šťavnaté krevety a aromatické bylinky v kombinaci s pikantním thajským dresinkem jsou zárukou nezapomenutelného gastronomického zážitku. Ideální jako rychlý oběd nebo zdravá večeře. Užijte si skvělý salát plný barv a chutí, který si jednoduše a rychle připravíte doma. Vyzkoušejte náš recept na thajský salát se zeleninou a krevetami a nechte se inspirovat kulinářskou magií Thajska!
Suroviny
- 200 g čerstvých krevet, očištěných a oloupaných
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 1/2 okurky, nakrájené na tenké proužky
- 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- 1 hrst čerstvé máty, nasekané
- 50 g arašídů, nasekaných
- Na dresing: 3 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce hnědého cukru, 1 stroužek česneku, rozdrcený, 1 malý červený chilli, jemně nakrájený
Postup
- Předehřejte velkou pánev nebo wok na středně vysokou teplotu. Přidejte trochu oleje a osmažte krevety, dokud nejsou růžové a dobře propečené, asi 2-3 minuty na každé straně. Odložte krevety na stranu, aby se trochu ochladily.
- V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, papriku, cibuli, okurku, koriandr a mátu.
- V malé miskě si připravte dresing, smícháním rybí omáčky, limetkové šťávy, hnědého cukru, česneku a chilli. Řádně promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte osmažené krevety k zelenině v míse, zakápněte dresingem a dobře promíchejte.
- Servírujte salát posypaný nasekanými arašídy.




