4. 12. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Užijte si neodolatelnou chuť domácího tiramisu s ovocem a mascarpone! Tento jedinečný recept kombinuje bohatou, krémovou texturu mascarpone s čerstvým ovocem, což vytváří ideální letní dezert. Připravte si svůj vlastní dezert v několika jednoduchých krocích a zaujměte svoje hosty nejen vynikající chutí, ale i atraktivním vzhledem. Krok za krokem návod, tipy na variace a ideální kombinace ovoce vás provedou snadnou přípravou tohoto lahodného tiramisu. Ideální pro rodinné oslavy nebo jako luxusní tečka na konci gurmánské večeře. Vyzkoušejte tento zážitek plný chuti právě teď!
Suroviny
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 75 g cukru krupice
- 1 balení dámských prstů (přibližně 24 kusů)
- 300 ml silného kávového espressa, ochlazeného
- 250 g směsi čerstvého ovoce (např. jahody, maliny, borůvky)
- Kakao na posypání
Postup
- V míse smíchejte žloutky a cukr dohromady, dokud směs nezebělá a nezjemní.
- Přidejte mascarpone a míchejte, dokud není směs hladká.
- V další míse šlehejte smetanu do tuhých vrcholů.
- V jiné míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Následně opatrně vmíchejte šlehanou smetanu do směsi žloutků a mascarpone a nakonec přidejte vyšlehané bílky.
- Ponořte dámské prsty rychle do chladného espressa a skládejte je na dno formy tak, aby pokryly celé dno.
- Na první vrstvu dámských prstů nalejte polovinu směsi mascarpone, rovnoměrně rozprostřete a posypte polovinou ovoce.
- Vytvořte další vrstvu namočených dámských prstů a opakujte postup s mascarpone a ovocem.
- Zakončete vrstvou mascarpone směsi a pečlivě ji vyhladťte.
- Přikryjte a nechte tiramisu odpočívat v lednici nejméně 4–6 hodin, ideálně přes noc, aby se chutě spojily.
- Před podáváním posypte tiramisu kakaem a ozdobte zbylým čerstvým ovocem.




