5. 9. 2025
Autor: Martin Roubec
Tradice Mughlai Kuřecí Biryani
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo tradice Mughlai s naším receptem na kuřecí biryani! Tento bohatý a aromatický pokrm, plný vrstev kořeněného kuřete, basmati rýže a exotických koření, přenese vaše chuťové buňky do srdce staré Indie. Naučte se, jak krok za krokem připravit tuto lahůdku pro své blízké. Perfektní volba pro slavnostní večeři nebo pohostinný víkendový oběd. Klikněte a získejte recept plný tipů na to, jak dosáhnout dokonalé chuti a textury biryani, které oslní každého gurmána.

Suroviny

  • 500g kuřecího masa, nakrájeného na kousky
  • 2 šálky basmati rýže
  • 4 lžíce jogurtu
  • 2 střední cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli
  • 4 celé kardamomové tobolky
  • 2 ks celé hřebíčky
  • 1 malá skořicová tyčinka
  • 1 bobkový list
  • 1/4 šálku pečených cibulových plátků
  • 1/4 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1/4 šálku máty, nasekané
  • Sůl podle chuti
  • Rostlinný olej
  • Safrán namočený ve 2 lžících horkého mléka

Postup

  1. Uvařte basmati rýži al dente ve velkém hrnci s dostatkem vody, soli a několika kapkami oleje. Po uvaření rýži scedíte a necháte stranou.
  2. V hlubokém pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a přidejte kardamom, hřebíček, skořicovou tyčinku a bobkový list. Smažte krátce, dokud se nezačnou uvolňovat jejich aroma.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli, zázvor a česnek. Smažte, dokud cibule nezezlátne.
  4. Přidáte kurkumu, chilli, garam masala a sůl. Dobře promíchejte.
  5. Přidejte kuřecí kousky a smažte, dokud nejsou kuřecí kousky trochu opečené. Vmíchejte jogurt a vařte na mírném ohni, dokud kuře není téměř měkké.
  6. Smažené ingredience spojte s vařenou rýží ve velké pánvi nebo hrnci. Jemně promíchejte rýži s masem a kořením. Vrstvěte na kuře pečené cibulové plátky, nasekaný koriandr a mátu.
  7. Přelijte safránové mléko přes vrchol rýže.
  8. Pokryjte víkem nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby na 160°C. Nechte zapékat přibližně 20-30 minut, nebo dokud není všechno horké a aromatické.
  9. Pečlivě promíchejte biryani před podáváním a ujistěte se, že je rýže plně promíchaná s masem a kořením.
  10. Podávejte horké zapečené biryani s rajčatovým chutney nebo raity. Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *