12. 12. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Tradiční italská lasagne s hovězím
zdroj: Recepty 24/7

Objevte klasiku italské kuchyně s naším receptem na tradiční italské lasagne s hovězím masem. Tento detailní návod vás krok za krokem provede přípravou bohatého ragú, krémové bešamelové omáčky a vrstvením s lahodnými lasagne pláty. Ideální recept na nedělní oběd s rodinou nebo jako působivé jídlo pro hosty. Užijte si autentickou chuť Itálie přímo u vás doma!

Suroviny

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 balení lasagnových plátů (předvařených nebo pro sušení)
  • 1 velkou cibuli, nakrájenou na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
  • 800 g rajčatového protlaku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 200 g mozzarelly, nastrouhané
  • 100 g parmazánu, nastrouhaného
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • 1 lžičku sušené bazalky
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 l mléka
  • Špetku muškátového oříšku

Postup

  1. Na velké pánvi na olivové oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek a po chvíli i mleté maso. Osolte, opepřete a restujte, dokud není maso plně uvařené.
  2. Přidejte rajčatový protlak, hovězí vývar, oregano a bazalku. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte na mírném ohni vařit asi 20 minut, dokud nezhustne.
  3. Mezitím připravte bešamelovou omáčku: na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte do zlatova. Postupně přilévejte mléko, stále míchejte, aby nedošlo k tvorbě hrudek. Vařte, dokud omáčka nezačne houstnout. Ochutnejte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. Vezměte pekáč a střídavě vrstvěte lasagnové pláty, masovou směs, mozzarellu a bešamelovou omáčku. Začněte a skončete vrstvou omáčky.
  5. Posypejte vrchní vrstvu parmazánem a pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30 minute, nebo dokud není povrch zlatohnědý a bublinkující.
  6. Nechejte lasagne odpočinout asi 10 minut před podáváním.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *