12. 12. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objevte klasiku italské kuchyně s naším receptem na tradiční italské lasagne s hovězím masem. Tento detailní návod vás krok za krokem provede přípravou bohatého ragú, krémové bešamelové omáčky a vrstvením s lahodnými lasagne pláty. Ideální recept na nedělní oběd s rodinou nebo jako působivé jídlo pro hosty. Užijte si autentickou chuť Itálie přímo u vás doma!
Suroviny
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 balení lasagnových plátů (předvařených nebo pro sušení)
- 1 velkou cibuli, nakrájenou na kostičky
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
- 800 g rajčatového protlaku
- 200 ml hovězího vývaru
- 200 g mozzarelly, nastrouhané
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžičku sušeného oregana
- 1 lžičku sušené bazalky
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 l mléka
- Špetku muškátového oříšku
Postup
- Na velké pánvi na olivové oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek a po chvíli i mleté maso. Osolte, opepřete a restujte, dokud není maso plně uvařené.
- Přidejte rajčatový protlak, hovězí vývar, oregano a bazalku. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte na mírném ohni vařit asi 20 minut, dokud nezhustne.
- Mezitím připravte bešamelovou omáčku: na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte do zlatova. Postupně přilévejte mléko, stále míchejte, aby nedošlo k tvorbě hrudek. Vařte, dokud omáčka nezačne houstnout. Ochutnejte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Vezměte pekáč a střídavě vrstvěte lasagnové pláty, masovou směs, mozzarellu a bešamelovou omáčku. Začněte a skončete vrstvou omáčky.
- Posypejte vrchní vrstvu parmazánem a pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30 minute, nebo dokud není povrch zlatohnědý a bublinkující.
- Nechejte lasagne odpočinout asi 10 minut před podáváním.




