2. 9. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo Itálie prostřednictvím našeho receptu na tradiční italské lasagne bolognese. Přinášíme vám krok za krokem vedený postup, jak si připravit tuto klasickou italskou pochoutku s bohatou vrstvou masové ragú, bešamelovou omáčkou a lahodným sýrem. Ideální recept na víkendové vaření s rodinou.
Suroviny
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 balení lasagnových plátů (přibližně 12 plátů)
- 2 středně velké cibule, jemně nakrájené
- 3 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 800 ml rajčatového protlaku
- 200 ml červeného vína
- 100 g kvalitní šunky, nakrájené na kostičky (volitelné)
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g strouhaného parmazánu
- 250 g mozzarelly, nakrájené na plátky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bazalky na ozdobu
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a restujte na něm cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte mleté maso a kusy šunky, pokud používáte. Smažte, dokud maso není plně propečené.
- Zalijte červeným vínem a nechejte odpařit alkohol.
- Přidejte rajčatový protlak, osolte, opepřete a nechejte pomalu vařit asi 30 minut. Občas promíchejte.
- Mezitím si připravte velkou zapékací mísu. Na dno nanesete trochu omáčky.
- Kláděte první vrstvu lasagnových plátů.
- Na pláty nanesete vrstvu masa, posypte strouhaným parmazánem a přikryjte plátky mozzarelly.
- Postup opakujte, dokud nevyčerpáte všechny ingredience, zakončete vrstvou omáčky a syrů.
- Předehřejte troubu na 180°C a lasagne pečte přibližně 45 minut, než povrch krásně zezlátne.
- Před podáváním nechte lasagne asi 10 minut odpočinout. Pak posypte čerstvou bazalkou a podávejte.




