11. 12. 2025
Autor: Veronika Seidlová

zdroj: Recepty 24/7
Veganská dýňová polévka je lahodná a zdravá alternativa k tradičním polévkám. S její hladkou a krémovou texturou a bohatou chutí dýně je skvělou volbou pro vegetariány i vegany. Tento recept je snadný k přípravě a ideální na chladné podzimní večery. Vyzkoušejte ho a udělejte si radost nejen svému žaludku, ale i tělu!
Suroviny
- 1 menší dýně hokkaido
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 brambory
- 1 mrkev
- 2 l zeleninového vývaru
- 1 l kokosového mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, kmín, kurkuma
Postup
- Dýni očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
- Brambory, mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a česnek.
- Přidáme nakrájenou dýni, brambory a mrkev a restujeme asi 5 minut.
- Přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit, dokud se zelenina nezměkne.
- Přidáme kokosové mléko a necháme provařit asi 10 minut.
- Zalejeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme kmín a kurkumu a povaříme chvíli.
- Poté polévku rozmixujeme dohladka, případně přecedíme přes síto.
- Nakonec dochutíme podle chuti a můžeme podávat posypané nasekanou petrželkou.




