24. 8. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objavte lahodný recept na veganské burgery z černé fazole, který překvapí nejen vegany, ale i milovníky tradičních burgerů. Tyto domácí burgery jsou plné proteinů, chutné a jednoduché na přípravu. Naučte se, jak připravit zdravou alternativu s bohatou, pikantní chutí, která si získá vaše chuťové buňky. Ideální volba pro grilování nebo rychlý večeře! Vyzkoušejte náš recept dnes a přesvědčte se, že veganská kuchyně může být rovněž úžasně chutná a uspokojivá.
Suroviny
- 1 plechovka (asi 400 g) černých fazolí, scezených a opláchnutých
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, nakrájeného nadrobno
- 2 lžíce čerstvého koriandru, nadrobno nasekaného
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 100 g strouhanky
- 1 velké vejce (pro veganskou variantu použijte 1 lžíci lněných semínek namočených ve 3 lžících vody)
- 2 lžíce olivového oleje pro smažení
Postup
- Fazole propláchněte a důkladně sceďte. V míse je rozmačkejte vidličkou nebo rukama, dokud nedosáhnete pastovité konzistence s několika kusy fazolí pro texturu.
- Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, koriandr, kajenský pepř, mletý kmín, sůl a strouhanku. Pokud používáte lněné semínko jako náhradu vajec, přidejte i tuto směs.
- Vše dobře promíchejte až do vzniku homogenní směsi. Tvarujte směsí rukama burgery o požadované velikosti.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a burgery na něm z obou stran opečte, dokud nejsou zlatavě hnědé, přibližně 3 až 4 minuty na každé straně.
- Hotové burgery můžete podávat s celozrnnými bulčičkami, listovým salátem, plátky rajčat, cibule a s vaší oblíbenou veganskou omáčkou.




