27. 11. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo domácích veganských burgerů z červené čočky! Tento recept je ideální pro všechny, kdo hledají zdravou a chutnou alternativu klasických masových burgerů. Veganské burgery z červené čočky jsou nejen výživné, ale také překvapivě jednoduché na přípravu. S naším postupem zvládnete připravit perfektně kořeněné a šťavnaté burgery, které si zamiluje celá rodina. Vyzkoušejte je s vašimi oblíbenými obloženími a užijte si burger, který je plný chuti a dobře vám udělá!
Suroviny
- 200 g červené čočky
- 400 ml vody
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 100 g strouhanky
- 1 lžíce mletého lněného semínka smíchaného s 3 lžícemi vody (lněné vajíčko)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- Olej na smažení
Postup
- Červenou čočku opláchněte a uvařte v 400 ml vody do měkka, přibližně 15 minut.
- Sceďte přebytečnou vodu a nechte čočku vychladnout.
- Mezitím na pánvi na troše oleje osmahněte nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
- V míse smíchejte uvařenou čočku, osmahnutou cibuli s česnekem, strouhanku, lněné vajíčko, kmín, papriku, sůl a pepř.
- Vše důkladně promíchejte a vytvořte z hmoty burgerové placky. Pokud je směs příliš vlhká, přidejte více strouhanky.
- Na pánvi rozehřejte dostatek oleje a placky z obou stran opékejte dozlatova, každou stranu asi 3-4 minuty.
- Hotové burgery podávejte s oblíbenými doplňky a zdobením podle chuti.




