30. 8. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objevte recept na veganské čočkové tacos s avokádem, který je nejen zdravý, ale i nesmírně chutný. Skvělá volba pro rychlou večeři či oběd. Čočka a koření dodávají plnou chuť, zatímco avokádo přináší krémovou texturu. Tento jednoduchý recept je ideální pro vegany i milovníky zeleniny. Připravte si lahodné tacos doma s naším krok za krokem průvodcem!
Suroviny
- 1 šálek červené čočky
- 2 avokáda
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 limeta
- 1 svazek koriandru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kumínu
- 1 lžička chilli prášku
- 1 lžička papriky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 8 kukuřičných tortill
- Čerstvé chilli nebo sambal oelek (optional)
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte plech na pečení.
- Čočku omyjte a uvařte v mírně osolené vodě do změknutí, cca 15 minut.
- Mezitím si připravte avokádo. Rozkrojíte je, vyjměte pecku, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte šťávu z poloviny limety a trochu soli a pepře.
- Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Cibuli osmahněte na oleji, dokud nezměkne, což zabere asi 5 minut.
- Přidejte na pánvi rozdrcený česnek, kumín, chilli prášek a papriku, promíchejte a smažte asi 1 minutu.
- Když je čočka uvařená, sceďte ji a přidejte na pánv s cibulí a kořením. Dobře zamíchejte a pokračujte v vaření asi 5 minut, aby se chutě spojily.
- Na připravený plech rozložte tortilly a zahřejte v předehřáté troubě asi 3 minuty, nebo dokud nejsou hřejivé a mírně křupavé.
- Na každou tortillu rovnoměrně rozprostřete směs s čočkou, na to naskládejte kousky avokáda. Pokapejte zbylou limetkou a posypte čerstvým koriandrem.
- Podávejte ihned, případně dochuťte čerstvým chilli nebo sambal oelekem pro víc pikantnosti.




