22. 10. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Hledáte zdravý a chutný veganský recept? Vyzkoušejte náš recept na veganské kari s čočkou! Toto lahodné a vydatné jídlo je perfektní pro každého, kdo chce zažít kombinaci exotických chutí bez užití živočišných produktů. Využíváme čerstvé ingredience, jako jsou čočka, kokosové mléko a širokou škálu koření, které dodají jídlu nezapomenutelnou chuť a aroma. Recept je jednoduchý na přípravu a je skvělým řešením pro zahřátí během chladných dní. Navíc je bohatý na bílkoviny a vlákninu. Vyzkoušejte veganské kari s čočkou a přeměňte vaše jídelníčky na zážitek plný chuti i barev!
Suroviny
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 špetka chilli (nebo podle chuti)
- 200 g červené čočky, opláchnuté
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 malá cuketa, nakrájená na kostičky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá koriandr nebo petržel na ozdobu
- Podávejte s rýží nebo naan chlebem
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej. Přidejte cibuli a smažte asi 5 minut, dokud nebude sklovitá.
- Přidejte česnek, zázvor, kurkumu, koriandr, kmín a chilli. Smažte asi minutu, dokud nezačne všechno krásně vonět.
- Přidejte opláchnutou čočku, kokosové mléko, zeleninový vývar a rajčatový protlak. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Snížte teplotu a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Občas promíchejte.
- Přidejte nakrájenou cuketu a vařte dalších 10 minut, než bude cuketa měkká.
- Ochutnejte a případně osolte a opepřete. Nakonec přidejte nasekanou koriandr nebo petržel.
- Podávejte s vařenou rýží nebo naan chlebem a užijte si lahodné veganské kari.




