9. 12. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo chutné vegetariánské lasagne se špenátem a ricottou! Tento recept je ideální pro milovníky zdravé kuchyně a nabízí perfektní kombinaci čerstvého špenátu, krémové ricotty a lahodných lasagnových plátů. Vyzkoušejte tento jednoduchý návod krok za krokem a připravte si doma bohaté a uspokojivé jídlo, které potěší celou rodinu. Vhodné pro vegetariány, plné bílkovin a zeleniny. Připravte si tu nejlepší vegetariánskou lasagne, která si rychle získá vaše chuťové buňky!
Suroviny
- 12-15 lasagnových plátů (předvařených nebo určených k přímému použití v troubě)
- 500 g ricotty
- 300 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 200 ml smetany na vaření
- 200 g strouhaného mozzarelly
- 100 g strouhaného parmezánu
- Olivový olej
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Na pánvi na středním ohni zahřejte trochu olivového oleje a osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a po chvilce i špenát. Restujte, dokud špenát nezměkne a nevyprchá z něj přebytečná voda. Ochuceněte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- V míse smíchejte ricottu se smetanou a polovinou parmezánu. Přidávaním ochuceného špenátu vytvořte směs.
- Do zapékací mísy nalijte trochu olivového oleje a na dno uložte vrstvu lasagnových plátů.
- Přidejte polovinu směsi ricotta-špenát, rozprostřete a přikryjte další vrstvou lasagnových plátů.
- Opakujte s posledními ingrediencemi, skončete směsí ricotta-špenát a posypte zbytkem parmezánu a mozzarelly.
- Zakryjte zapékací mísu alobalem a pečte asi 20 minut. Poté odstraňte alobal a pečte ještě 10-15 minut, nebo dokud není vrchní vrstva zlatavě křupavá.
- Nechejte odpočinout 10 minut před podáváním.




