23. 11. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objavte recept na lahodné vegetariánské lasagne s čerstvými rajčaty! Tento jednoduchý a zdravý recept je perfektní volbou pro každého, kdo hledá nutričně bohaté, ale chutné jídlo. Naučte se, jak vrstvit bohaté omáčky a čerstvou zeleninu pro dokonalé vegetariánské lasagne, které oslní vaše chuťové buňky. Ideální pro rodinné obědy nebo večeře. Klikněte a získejte kompletní návod krok za krokem pro vaši další oblíbenou večeři!
Suroviny
- 9 plátů lasagní (předvařených nebo vhodných pro přípravu bez vaření)
- 5 velkých čerstvých rajčat, nakrájených na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 200 g čerstvých žampionů, nakrájených na plátky
- 200 g špenátu
- 1 balení ricotty (250 g)
- 100 g nastrouhaného parmezánu
- 200 g mozzarelly, nakrájené na plátky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušené bazalky
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidajte česnek, papriku a žampiony a smažte další 3 minuty. Pak přidejte čerstvá rajčata, oregáno a bazalku a vařte až do zhoustnutí omáčky, asi 10 minut. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Ve velké míse smíchejte ricottu s nastrouhaným parmezánem a přidejte trochu soli a pepře.
- Do zapékací mísy rozetřete trochu rajčatové směsi, na to položte tři pláty lasagní, pak vrstvu směsi ricotty a parmezánu, plátky mozzarelly a trochu špenátu. Opakujte třikrát. Zakončete vrstvou rajčat a posypete zbylým sýrem.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 40 minut, nebo dokud nebude vrch zlato-hnědý a bublající. Nechte lasagne odpočívat 10 minut před podáváním.




