17. 9. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradiční vietnamské kuchyně s naším receptem na jarní rolky s krevetami! Tyto lehké a osvěžující rolky jsou ideální jako předkrm nebo lehké hlavní jídlo. Naučte se, jak připravit křupavé rolky plněné čerstvými bylinkami, zeleninou a šťavnatými krevetami. Přesné instrukce, tipy na dokonalé zabalení a ideální omáčky k podávání. Vyzkoušejte tento zdravý a chutný recept, který oživí vaše chuťové pohárky a přinese kousek Vietnamu na váš stůl.
Suroviny
- 200 g vařených krevet
- 10 ks rýžových papírů
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 100 g čerstvých bylinek (máta, koriandr, bazalka)
- 50 g rýžových nudlí
- 1 okurka, nakrájená na tenké proužky
- 1 avokádo, nakrájené na proužky
- 1 hrst čerstvých travnatých klíčků (např. fazolí mungo)
- Hojisinová omáčka pro podávání
- Čerstvý limetkový džus pro podávání
- Chilli omáčka pro podávání
Postup
- Namočte rýžový papír v teplé vodě asi 10-15 sekund, nebo dokud není dostatečně měkký na manipulaci.
- Pokládejte namočený rýžový papír na čistou, vlhkou utěrku. Uprostřed rýžového papíru rozložte několik krevet, proužek mrkve, okurky, avokáda, hrst klíčků, a přidat rýžové nudle a bylinky.
- Pevně zabalte dolní konec rýžového papíru přes náplň, poté přehněte boční strany a valte směrem vpřed, aby se vytvořil pevný balíček. Pokud je to nutné, použijte trochu vody, aby se konce papíru lépe slepily.
- Opakujte s ostatními rýžovými papíry a surovinami.
- Připravte si mísinky s hoisinovou omáčkou, limetkovým džusem a chilli omáčkou pro namáčení rolky.
- Podávejte jarní rolky ihned po přípravě, nebo je přikryjte vlhkou utěrkou, aby zůstaly měkké, a chraňte před vysušením.




