5. 2. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Zapečený dýňový rýžový pudink je lahodný dezert, který vám zaručeně zahřeje srdce i žaludek. Tento recept kombinuje sladkou dýni s aromatickou rýží, což vytváří dokonalou harmonii chutí. Pudink je zapečen do zlatavé kůrky, která dodává jeho přirozenou krásu. Připravte si tento jednoduchý, ale nesmírně lahodný dezert a překvapte svou rodinu neodolatelnou dobrotou!
Zapečený dýňový rýžový pudink
Suroviny
- 1 hrnec vařené dýně (na kaší)
- 1/2 hrnku arborio rýže
- 2 1/2 hrnky mléka
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 vejce
- špetka soli
- 1/4 hrnku rozinek (volitelné)
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte mléko k varu. Přidejte rýži a snižte teplotu na střední až mírnou. Vařte rýži podle instrukcí na balení, dokud není měkká a vstřebá mléko.
- Zmírněte teplotu na nízkou a přidejte vařenou dýni, cukr, vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek do rýže. Dobře promíchejte a nechte povařit asi 5 minut.
- V malé míse rozšlehejte vejce se špetkou soli. Přidejte do dýňové směsi a znovu dobře promíchejte.
- Přesuňte směs do zapékací mísy a přidejte rozinky (pokud je používáte). Zapečte při 180 stupních Celsia po dobu 30-35 minut, dokud není povrch zlatavý a pudink je pevný.
- Nechte trochu vychladnout a podávejte teplý nebo studený. Případně ozdobte šlehačkou a posypeme skořicí.




