5. 9. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodné a zdravé zeleninové rizoto s bylinkami, které okouzlí každého milovníka dobrého jídla. Tento jednoduchý recept je ideální pro rychlou večeři nebo jako výživný oběd. Dozvíte se, jak kombinovat čerstvou zeleninu a aromatické bylinky, aby z každého sousta čišela svěžest a plné chutě. Přesný postup a tipy na variace vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku. Klikněte a objevte, jak snadno můžete připravit tento vegetariánský pokrm plný vitamínů!
Suroviny
- 1 šálka rýže arborio
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 1 mrkev, na kostičky
- 1 cuketa, na kostičky
- 1 červená paprika, na kostičky
- 150 g zelených fazolek, nakrájených
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- směs čerstvých bylinek (bazalka, petržel, tymián), nasekané
- 50 g parmazán, případně více pro podávání
Postup
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřej olivový olej. Přidej cibuli a česnek a restuj, dokud cibule nezměkne a nezačne být průhledná.
- Přidej mrkev, cuketu, červenou papriku a fazolky. Restuj několik minut, dokud zelenina nezačne změknout.
- Přisypte rýži a za stálého míchání restujte, dokud nezačne být rýže průhledná, asi 1–2 minuty.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, přibližně půl šálku najednou. Po každém přidání počkejte, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu, než přidáte další. Míchejte často.
- Ke konci vaření, když je rýže měkká a krémová, vmíchej nasekané bylinky a osolte a opepřete podle chuti.
- Na závěr vmíchejte parmazán. Po ochutnání případně přidáte další sůl nebo pepř.
- Podávejte horké, s případným dalším parmazánem sypaným na vrch.




