5. 9. 2025
Autor: Jakub Hrdina
Zeleninové rizoto s bylinkami
zdroj: Recepty 24/7

Připravte si lahodné a ​zdravé zeleninové rizoto ⁢s bylinkami, které okouzlí každého ⁣milovníka dobrého jídla. Tento‌ jednoduchý recept‍ je ideální pro rychlou večeři nebo‍ jako výživný oběd. Dozvíte se, jak kombinovat‍ čerstvou zeleninu a aromatické bylinky, aby z každého sousta čišela svěžest a plné​ chutě. Přesný postup a tipy na variace vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku. Klikněte a ‌objevte, jak​ snadno můžete připravit ​tento vegetariánský pokrm plný vitamínů!

Suroviny

  • 1 šálka rýže arborio
  • 2 lžíce olivového ‌oleje
  • 1 cibule, nadrobno nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
  • 1 mrkev, na kostičky
  • 1 ⁢cuketa,⁤ na kostičky
  • 1 ⁣červená paprika, na kostičky
  • 150 g zelených fazolek, ‌nakrájených
  • 1 l ⁤zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý⁣ černý pepř
  • směs čerstvých bylinek (bazalka, petržel, tymián), nasekané
  • 50 g parmazán, případně více pro podávání

Postup

  1. V hluboké pánvi ⁣nebo hrnci‍ rozehřej olivový olej. Přidej ⁤cibuli a česnek a restuj, dokud cibule nezměkne a nezačne ⁢být ​průhledná.
  2. Přidej mrkev,‍ cuketu, ⁣červenou papriku a fazolky.‍ Restuj​ několik minut,​ dokud‌ zelenina nezačne změknout.
  3. Přisypte rýži a⁣ za stálého míchání‌ restujte, dokud nezačne být rýže průhledná, ‌asi 1–2 minuty.
  4. Postupně ⁤přilévejte ⁢zeleninový vývar, přibližně půl šálku najednou. Po každém přidání počkejte, dokud rýže neabsorbuje veškerou‌ tekutinu, ‍než přidáte ‍další. Míchejte často.
  5. Ke konci vaření, když⁣ je rýže měkká a krémová, ​vmíchej nasekané bylinky‌ a ‌osolte ‌a opepřete​ podle ‌chuti.
  6. Na závěr vmíchejte ⁢parmazán. Po ochutnání případně‌ přidáte další sůl nebo pepř.
  7. Podávejte⁢ horké, s případným dalším parmazánem sypaným na vrch.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *