Objevte kouzlo tradiční korejské kuchyně s naším receptem na pikantní zelné kimchi! Přinášíme vám krok za krokem průvodce, jak si připravit toto zdravé a chutné fermentované jídlo plné probiotik. Perfektní jako příloha nebo pikantní snack, který obohatí jakýkoliv jídelníček. Připravte si originální kimchi s autentickými ingrediencemi a užijte si perfektní mix chutí a zdravých benefitů. Navštivte náš web pro celý recept a další tipy na korejské delikatesy!

Suroviny

  • 1 střední hlávka čínského zelí (asi 1 kg)
  • 1/4 šálku (4 lžíce) hrubé mořské soli
  • Voda
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky nebo sojové omáčky (volitelně)
  • 1 lžíce korejského červeného paprikového prášku (gochugaru)
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na kousky
  • 1 daikon ředkvička, oloupaná a nastrouhaná

Postup

  1. Zelí opláchněte a nakrájejte na čtvrtky, nebo půlky, podle velikosti hlávky. Každou část pak nakrájejte na 3-5 cm kusy.
  2. Do velké mísy dejte nakrájené zelí a posypte solí. Nechte jej asi 2 hodiny odstát, pravidelně promíchejte a mačkejte zelí, aby se z něj vytvořila šťáva a zelí změklo.
  3. Po uplynutí této doby zelí důkladně opláchněte ve studené vodě. Vymačkejte z něj veškerou vodu a nechte okapat.
  4. V malé misce smíchejte čerstvý zázvor, česnek, cukr, rybí/sojovou omáčku a korejský paprikový prášek, aby vznikla pasta. Pasta by měla být dost tekutá, aby obalení zelí nebylo problémem.
  5. Do velké mísy přidejte nakrájené zelí, nastrouhanou ředkvičku, jarní cibulky a pastu. Vše dobře promíchejte a důkladně zabalte kimchi do zelí.
  6. Přeneste směs kimchi do čisté skleněné nebo keramické nádoby a stiskněte zelí dolů, aby bylo zcela ponořené ve své šťávě.
  7. Skleněnou nebo keramickou nádobu zakryjte a nechte kimchi fermentovat při pokojové teplotě po dobu 1 až 2 dnů. Kontrolujte denně, zda je zelí ponořené ve vlastní šťávě a případně ho stlačte dolů.
  8. Po fermentaci přesuňte kimchi do chladničky a nechte jej chladit nejméně týden před konzumací. Kimchi dále dozrává a získává na chuti při delším skladování v chladničce.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *