24. 8. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Užijte si chuť Indonésie s tímto autentickým receptem na Nasi Goreng! Smažený rýžový pokrm plný chutí, který je rychlý, jednoduchý a variabilní. Plněný čerstvou zeleninou, kousky kuřete nebo krevetami a typickými indonéskými kořením. Čtěte více a objevte krok za krokem, jak na tento oblíbený asijský pokrm, který si můžete připravit i doma.
Suroviny
- 2 šálky vařené rýže (nejlépe zbylé z předešlého dne)
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 malá cibule, nasekaná
- 1 kuřecí prso, nakrájené na malé kousky
- 2 vejce
- 1 malá mrkev, nakrájená na malé kostičky
- 50 g zelených fazolek, nakrájených na krátké úseky
- 1/4 šálku nakrájeného kapusty
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce oyster omáčky
- 1 lžíce kečupu manis (indonéský sladký sójový kečup)
- 1 lžička mletého čili (nebo podle chuti)
- Šťáva z 1/2 limetky
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Na ozdobu: nakrájená jarní cibulka, plátky okurky, plátek limetky
Postup
- Rozehřejte na pánvi trochu oleje. Přidejte česnek a cibuli a smažte dozlatova.
- Přidejte kuřecí maso a smažte, dokud nebude maso téměř uvařené.
- Můžete do pánve přidat uvařené vejce. Rozdrťte je vařečkou a nechte lehce osmahnout.
- Přidejte mrkev a fazolky a smažte, dokud nezměknou.
- Přidejte rýži, kapustu, sojovou omáčku, oyster omáčku, kečup manis a čili. Dobře promíchejte a smažte několik minut, dokud nebude rýže rovnoměrně obalená a směs začne být horká.
- Zakápněte limetkovou šťávou a ochuťte solí a pepřem.
- Smažte vše dohromady ještě několik minut, dokud každý kousek není horký a mírně křupavý.
- Podávejte nasi goreng na talíři, ozdobené jarní cibulkou, okurkovými plátky a plátkem limetky.




