13. 11. 2025
Autor: Petr Kolář
Kimchi“ – tradiční korejský kvašený zelí
zdroj: Recepty 24/7

Kimchi je tradiční korejský pokrm, který se skládá z kvašené zeleniny, převážně zelí. Tento lahodný a osvěžující pokrm je plný probiotik, které jsou pro naše trávení velmi prospěšné. Naučte se připravit si domácí kimchi a užijte si exotickou chuť Koreje přímo ve vaší kuchyni. S naším receptem na kimchi se stanete skutečným mistrem v přípravě korejských specialit.

Suroviny

  • 1 kg čínského zelí
  • 100 g mořské soli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kus zázvoru (asi 5 cm)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 šalotka
  • 1 malá jablko
  • 3 lžíce korejské papriky (gochugaru)
  • 1 lžíce rybí omáčky

Postup

  1. Čínské zelí rozřízněme na čtvrtky podélně a nasolme ho v misce s mořskou solí. Necháme ho asi 2-3 hodiny odstát, aby povolilo.
  2. Mezitím si připravíme koření. Nastrouháme zázvor, cibuli, mrkev, šalotku a jablko. Česnek prolisujeme.
  3. V misce smícháme nakrájené zeleniny, korejskou papriku, rybí omáčku a vše důkladně promícháme. Vznikne nám pikantní pasta.
  4. Zelí promícháme s uvolněnou šťávou a následně ho důkladně opláchneme pod tekoucí vodou.
  5. Na každý kus zelí naneseme pikantní pastu a vložíme do skleněné dózy, kterou uzavřeme víčkem.
  6. Dno dózy přikryjeme listem z čínského zelí, aby se zelí nekontaminovalo a v místě, kde se zelí dotýká víčka, může vystoupat plyn.
  7. Kimchi necháme fermentovat mimo chlad po dobu 2-3 dnů, potom můžeme uložit do chladničky. Po 1-2 týdnech je hotové k jídlu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *