23. 11. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Objevte lahodný recept na japonské kuře Teriyaki! Toto tradiční jídlo, které kombinuje sladké a křehké kuřecí maso s bohatou teriyaki omáčkou, je ideální volbou pro rodinnou večeři nebo speciální příležitost. V našem podrobném receptu najdete jednoduchý postup přípravy, seznam ingrediencí a tipy na to, jak dosáhnout dokonale karamelizovaného kuřete. Užijte si autentickou chuť Japonska přímo u vás doma!
Suroviny
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 1/3 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 palcový kousek čerstvého zázvoru, nasekaný
- 1 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného ve 2 lžících vody
- sezamová semínka (nepovinné)
- nasekaná zelená cibulka pro ozdobu (nepovinné)
Postup
- Ve střední misce smíchejte sójovou omáčku, pomerančovou šťávu, med, rýžový ocet, sezamový olej, nasekaný česnek a zázvor dohladka.
- Kuřecí prsa položte do uzavíratelného plastového sáčku a přidejte marinádu. Uzavřete sáček a maso promněte, aby bylo marinádou pokryté ze všech stran. Nechte marinovat v lednici nejméně 30 minut, ideálně déle.
- Grilovací pánev nebo velkou pánev rozpalte na střední teplotu. Vyjměte kuřecí prsa z marinády a osušte je. Marinádu si ponechte.
- Kuřecí prsa grilujte nebo pečte na pánvi z obou stran do zlatova a do křupava, asi 6-7 minut na každou stranu, záleží na tloušťce prsou.
- Mezitím, zbylou marinádu přiveďte k varu v malém hrnci. Přilijte rozpuštěný kukuřičný škrob a míchejte, dokud omáčka nezhoustne, asi 1-2 minuty.
- Hotové kuřecí prsa nakrájejte na pruhy a podávejte přelité teriyaki omáčkou. Posypte sezamovými semínky a ozdobte nasekanou zelenou cibulkou, je-li použita.




