18. 8. 2025
Autor: Stanislav Urban

zdroj: Recepty 24/7
Objavte dokonalý recept na pečené brambory s česnekem! Tento jednoduchý a chutný pokrm je ideální jako příloha ke grilovanému masu nebo jako samostatné vegetariánské jídlo. Naše krok za krokem vedený recept vám představí, jak připravit křupavé brambory s aromatickým česnekem a bylinkami. Zjistěte tajemství perfektně pečených brambor s křupavou kůrkou a měkkým středem. Klikněte a uvařte s námi ty nejlepší pečené brambory, které budou hitom vaší stolování!
Suroviny
- 1 kg brambor
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Mletá paprika (volitelně)
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petrželka nebo rozmarýn)
Postup
- Nejdříve předehřejte troubu na 200 °C.
- Brambory důkladně umyjte a osušte. Pokud jsou brambory větší, nakrájejte je na menší kousky, aby se dobře propekly.
- Česnek oloupejte a nadrobno nasekejte.
- V míse smíchejte brambory, nasekaný česnek, olivový olej, sůl, pepř a pokud používáte, mletou papriku.
- Vše důkladně promíchejte, aby byly brambory rovnoměrně pokryty olejem a kořením.
- Rozložte brambory na plech vyložený pečicím papírem, poskládejte je do jedné vrstvy.
- Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut nebo dokud nejsou brambory zlatavé a křupavé. Příležitostně je promíchejte pro rovnoměrné pečení.
- Hotové pečené brambory s česnekem posypte čerstvými bylinkami a podávejte.




