5. 9. 2025
Autor: Stanislav Urban

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si ohromující brazilský pokrm přímo u vás doma! „Moqueca z tresčího filé“ je tradiční brazílie recept plný chutí a aromat, který obsahuje tresčí filety, kokosové mléko, čerstvé byliny a koření. Tento jednoduchý a zdravý recept je perfektní pro rodinný oběd nebo večeře. Krok za krokem, jak připravit lahodnou moquecu, naleznete zde. Užijte si exotickou chutě Brazílie bez odletu z domova!
Suroviny
- 500 g tresčího filé, nakrájeného na kousky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 velká cibule, nakrájená na kroužky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
- 3 rajčata, nakrájená na plátky
- 1 lžička papriky
- 1 svazek koriandru, nasekaný
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce palmového oleje (nebo jiného oleje)
Postup
- Tresčí filé osolte, opepřete a pokapejte limetkovou šťávou. Nechte odstát asi 15 minut.
- Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek, papriky, papriku a rajčata. Restujte, dokud nejsou zelenina měkká.
- Přidejte ošetřené filé tresky a vařte dalších 5 minut.
- Zalejte kokosovým mlékem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte zvolna vařit po dobu 15-20 minut nebo dokud není ryba plně uvařená.
- Před podáváním posypte nasekaným koriandrem.




