15. 10. 2025
Autor: Stanislav Urban

zdroj: Recepty 24/7
Objevte chutě Brazílie s receptem na krevety s kokosem! Tento jednoduchý a rychlý recept kombinuje sladkost kokosu a pikantnost chilli papriček, což vytváří dokonalou harmonii chutí. Ideální jako hlavní chod, který překvapí vaše hosty na jakékoliv večírce. Vyzkoušejte tento exotický pokrm dnes a přeneste kousek Brazílie přímo do vaší kuchyně!
Suroviny
- 500 g krevet bez skořápek
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 konzerva kokosového mléka (400 ml)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 červená paprika
- 2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- Šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Na středně silném ohni rozehřejte olej v hluboké pánvi nebo woku.
- Přidejte nadrobno nasekanou cibuli a česnek, smažte, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout.
- Přidáte nakrájenou červenou papriku a vařte dalších 5 minut, dokud nebude měkká.
- Přisypte kurkumu a mletou papriku, promíchejte a vařte asi 1 minutu, aby se uvolnily aroma.
- Přidejte krevety a vařte, dokud nezačnou růžovět, asi 3-5 minut.
- Zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte, dokud krevety nejsou úplně uvařené a omáčka mírně zhoustne, asi 5 minut.
- Okyslete limetkovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
- Na závěr vmíchejte nasekaný koriandr a podávejte, ideálně s rýží nebo pečivem.




