15. 11. 2025
Autor: Stanislav Urban

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si tradiční brazilský pokrm plný chutí s naším receptem na Moqueca z bahijské ryby. Tento rybí guláš s vůněmi kokosového mléka a palmového oleje vás přenese přímo na slunné pláže Bahie. Objvěte krok za krokem, jak si snadno vykouzlit exotické rybí ragú s čerstvými rajčaty, paprikami a bohatým kořením. Ideální jídlo pro každou příležitost, ať už hledáte něco speciálního pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli.
Suroviny
- 500 g bílé ryby (např. treska, tilápie)
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- Sůl a černý pepř dle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 zelená paprika, nakrájená na proužky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 3 rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 lžička papriky
- 400 ml kokosového mléka
- 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaného
Postup
- Rybu umyjte, osušte, pokapejte limetkovou šťávou a posypte česnekem. Osolte a opepřete. Nechte marinovat alespoň 15 minut.
- V kastrolu rozehřejte olivový olej a restujte cibuli dozlatova. Přidejte papriky a restujte dalších 5 minut.
- Přidejte papriku a rajčata. Kuchtěte na středním plameni asi 5 minut, dokud se rajčata nerozměknou.
- Přidejte marinovanou rybu i s marinádou a nechte vařit dalších 10 minut, dokud ryba není skoro hotová.
- Zalijte kokosovým mlékem a povařte opatrně dalších 5-10 minut, než je ryba plně uvařená a omáčka se krásně spojí.
- Před podáváním posypte koriandrem. Podávejte s rýží nebo jako samostatný pokrm.




