19. 11. 2025
Autor: Stanislav Urban

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si chutné kuře pečené na slanině s tímto jednoduchým receptem! Objevte krok za krokem postup, jak dosáhnout perfektně křupavé kůže a šťavnatého masa díky obalení v slanině. Ideální volba pro rodinný oběd nebo slavnostní večeři. Navštivte naši stránku pro více tipů a triků na přípravu tohoto lahodného pokrmu.
Suroviny
- 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
- 200 g uzené slaniny ve slajsu
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 250 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Kuře důkladně omyjte a osušte papírovými ručníky.
- Vnější i vnitřní část kuřete osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Rozdrcený česnek smíchejte s tymiánem a rozmarýnem a tuto směs vtírejte dovnitř i na povrch kuřete.
- Kuře obalte plátky slaniny tak, aby bylo celé pokryto. Slaninu můžete upevnit pomocí kuchyňské šňůrky.
- Vložte kuře do pekáče. Pod kuře přidejte vývar a dále pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 15 minut, nebo dokud teploměr vložený do nejtlustší části stehna neukáže 75°C.
- Během pečení kuře několikrát přelijte výpekem, který se vytvoří v pekáči, aby bylo krásně šťavnaté a aby slanina zůstala vláčná a nevysušila se.
- Hotové kuře vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat pod alobalovým krytem, než ho budete krájet. To umožní masu, aby se šťávy redistribuovaly a maso zůstalo šťavnaté.




