27. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Krémová lilek-česneková omáčka je lahodný doplněk pro vaše oblíbené pokrmy. Tato omáčka spojuje čerstvé lilky s jemným česnekem, což vytváří bohatou a krémovou texturu. S její pomocí můžete zahřát svoje chuťové pohárky při střídmém dochucování různých pokrmů, jako jsou grilovaná masová jídla, pečené brambory nebo dokonce nachos. Tato omáčka přidává do každého sousta fantastický výraz a snadno se připravuje z dostupných ingrediencí. Překvapte své chuťové buňky tímto lahodným receptem na krémovou lilek-česnekovou omáčku!
Suroviny
- 2 lila
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Lilky omyjeme a odstraníme zelené části. Nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nadrobno nakrájený česnek. Osmažíme 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
- Přidáme lilkové kousky a podusíme je asi 5 minut, dokud nezměknou.
- Přidáme hladkou mouku a promícháme, aby se všechny kousky lilku obalily moukou.
- Postupně přiléváme mléko za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky.
- Povaříme omáčku asi 5 minut, dokud nezhoustne. Případně ji můžeme přidat sůl a pepř dle chuti.
- Krémovou lilek-česnekovou omáčku můžeme podávat k těstovinám, rýži nebo pečenému masu.




