9. 2. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse – tradiční mořská polévka: Zkuste si připravit tento autentický francouzský recept na lahodnou bouillabaisse, která je plná lahodných mořských plodů. Tato polévka je nejen chutná, ale také zdravá a plná vitamínů. Naučte se, jak smíchat různé druhy ryb a příchuti pro vytvoření dokonalé kombinace. S naším jednoduchým návodem budete mít hotovou bohatou a aromatickou polévku za chvíli!
Suroviny
- 1 kg různého mořského rybího masa (např. treska, mořský vlk, losos)
- 300 g mušlí
- 300 g krevet
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 l rybího vývaru
- 0,5 l bílého vína
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička fenyklových semínek
- Soľ
- Krém pomerančové pokožky
- Pečivo
Postup
- Nejprve si připravíme základní ingredience. Rybí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky, mušle očistíme od případných příměsí a krevety oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Na velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli a česnek. Opečeme je do zlatova.
- Přidáme rajčata a orestujeme je do změknutí.
- Do hrnce přidáme rybí vývar a bílé víno. Přidáme také tymián, bazalku a fenyklová semínka. Osolíme podle chuti.
- Polévku povaříme asi 15 minut na mírném ohni, aby se chutě propojily.
- Přidáme rybí maso, mušle a krevety. Povaříme ještě asi 10 minut, dokud se ryba neudělá.
- V posledním momentě do polévky přidáme nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče.
- Polévku můžeme podávat s křupavým pečivem.




