29. 2. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Boeuf bourguignon s červeným vínem je tradiční francouzské jídlo, které ohromí vaše chuťové buňky. Chuťově bohaté hovězí maso se dusí v lahodné omáčce z červeného vína, zeleniny a bylinek, která se krásně propojí během dlouhého vaření. Nechte se unést tímto lahodným pokrmem a připravte si ho jednoduše doma dle našeho receptu!
Suroviny
- 1 kg hovězího masa na guláš (nakrájeného na kostky)
- 200 g slaniny (nakrájené na kostičky)
- 2 cibule (nakrájené na drobné kousky)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 4 mrkve (nakrájené na kolečka)
- 1 rajče (nakrájené na kousky)
- 250 ml červeného vína
- 250 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- čerstvý tymián, bobkový list, petržel, sůl, pepř
Postup
- Nastrouhejte cibuli a osmahněte na pánvi s olivovým olejem.
- Přidejte slaninu a hovězí maso a osmažte dozlatova.
- Přisypte stroužky česneku a zalijte červeným vínem a hovězím vývarem.
- Přidejte nakrájené mrkve, rajče, rajčatový protlak a koření (tymián, bobkový list, petržel, sůl, pepř).
- Stew vařte asi 2-3 hodiny na mírném ohni, dokud maso není měkké.
- Pokud je omáčka příliš tekutá, zahustěte směsí vody a hladké mouky.
- Smažte ještě chvíli, dokud není omáčka dostatečně hustá.
- Smažte na talíře a podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem.




