9. 4. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na lahodný bramborový gratin dauphinois! Tato klasická francouzská pochoutka spojuje plátky brambor naplněné smetanou, strouhaným sýrem a česnekem. Skvělá příloha nejen k masu, ale i jako samostatné vegetariánské jídlo. Podívejte se na náš jednoduchý recept a užijte si lahodnou chuť tohoto lahodného bramborového pokrmu.
Suroviny
- 1 kg brambor
- 2 stroužky česneku
- 400 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného sýra (např. Gruyere)
- muškátový oříšek
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Ve vhodném pekáči střídavě pokládejte vrstvy brambor a česneku.
- Smetanu smíchejte se strouhaným sýrem a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Smetanovou směsí zalijte brambory a česnek tak, aby byly pokryté.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Pekáč s bramborovým gratinem dejte do trouby a pečte asi 45-60 minut, dokud není vrchní část krásně zlatě hnědá.
- Hotový bramborový gratin můžete posypat nasekanou petrželkou nebo jiným bylinkami dle chuti.




