9. 4. 2024
Autor: Roman Žák
Bramborový gratin dauphinois
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte recept na lahodný bramborový gratin dauphinois! Tato klasická francouzská pochoutka spojuje plátky brambor naplněné smetanou, strouhaným sýrem a česnekem. Skvělá příloha nejen k masu, ale i jako samostatné vegetariánské jídlo. Podívejte se na náš jednoduchý recept a užijte si lahodnou chuť tohoto lahodného bramborového pokrmu.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného sýra (např. Gruyere)
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
  3. Ve vhodném pekáči střídavě pokládejte vrstvy brambor a česneku.
  4. Smetanu smíchejte se strouhaným sýrem a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  5. Smetanovou směsí zalijte brambory a česnek tak, aby byly pokryté.
  6. Předehřejte troubu na 180 °C.
  7. Pekáč s bramborovým gratinem dejte do trouby a pečte asi 45-60 minut, dokud není vrchní část krásně zlatě hnědá.
  8. Hotový bramborový gratin můžete posypat nasekanou petrželkou nebo jiným bylinkami dle chuti.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *