28. 4. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento tradiční recept na lahodnou baklavu s pistáciemi a mandlemi. Skvělá kombinace křehkého těsta a bohaté náplně z ořechů vás jistě okouzlí! Naučte se, jak připravit tuto sladkou pochoutku a udělejte si radost svému chuťovému pohárku. Sledujte náš jednoduchý postup a naučte se, jak vyrobit dokonalou baklavu s pistáciemi a mandlemi jako profi kuchaři. Vaše rodina a přátelé budou nadšení!
Suroviny
- 450g listového těsta
- 200g nasekaných pistácií
- 100g nasekaných mandlí
- 200g másla
- 200g cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200ml vody
Postup
- Nejprve rozpusťte máslo a smíchejte ho se skořicí a vanilkovým extraktem.
- Vymažte plech máslem a vrstvěte do něj těsto a máslo s pistáciemi a mandlemi střídavě. Každou vrstvu lehce pokapejte máslem.
- Pečte baklavu v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut, dokud není těsto krásně zlatavé.
- Zatímco se baklava peče, připravte si sirup. Smíchejte cukr a vodu a vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup se zahuští.
- Po upečení baklavu vyndejte z trouby a nařežte na čtverečky. Každý čtvereček zalijte sirupem a nechte dobře vychladnout.
- Baklava s pistáciemi a mandlemi je hotová k podávání!




