12. 5. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourguignonne s burgundským vínem je bohatým a lahodným jídlem, které vám zaručeně zahřeje srdce i žaludek. Tento tradiční francouzský recept spojuje šťavnaté kousky hovězího masa s aromatickým burgundským vínem a kořeněnou zeleninou, výsledkem je lahodná a chutná kombinace, která vám rozhodně udělá radost. Nechte se hýčkat tímto lahodným pokrmem a připravte si ho doma díky našemu jednoduchému receptu.
Suroviny
- 600 g hovězího masa (nejlépe roštěnec)
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 3 lžíce hladké mouky
- 400 ml hovězího vývaru
- 400 ml burgundského červeného vína
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
- olej na smažení
Postup
- Na rozpáleném oleji osmahneme na drobné kostičky nakrájenou slaninu.
- Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme na čtvrtky nakrájené hovězí maso. Orestujeme zprudka ze všech stran.
- Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, nadrobno nakrájený česnek a osmahneme.
- Přisypeme moukou a krátce restujeme.
- Sůl, pepř, tymián a bobkový list podle chuti a zalijeme hovězím vývarem a vínem. Přivedeme k varu.
- Pak přidáme rajčatový protlak, promícháme a necháme dusit pod pokličkou přibližně 2-3 hodiny, dokud maso není měkké.
- Pokrm můžeme podávat s bramborovou kaší nebo těstovinami.




