15. 8. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo Maroka s naším receptem na tradiční marocký tajine s kuřetem a olivami. Tento jedinečný a aromatický pokrm vás okouzlí kombinací šťavnatého kuřete, slaných oliv a pikantních koření, jako je šafrán a zázvor. Naučte se, jak připravit tajine doma krok za krokem a přeneste své chuťové buňky na exotickou cestu. Ideální pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si pravou chuť Maroka přímo na vašem stole!
Suroviny
- 4 kuřecí stehna nebo prsa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kousky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- Špetka šafránu
- 300 ml kuřecího vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 citron, omytý a nakrájený na plátky
- 150 g zelených oliv
- 1 lžíce nasekaného petrželu
- 1 lžíce nasekaného koriandru
Postup
- Kuřecí maso omyjte, osušte a osolte.
- V tajine nebo hluboké pánvi na mírném ohni rozehřejte olivový olej a osmahnete na něm kuřecí maso dozlatova z obou stran, pak ho vyjměte a odložte.
- V témže oleji zpěňte nakrájenou cibuli s česnekem, zázvorem, kmínem, skořicí a šafránem. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne vonět, asi 3 minuty.
- Do pánve vrátit kuřecí maso společně s vývarem, přidejte plátky citronu a olivy. Přiveďte k varu, pak zakryjte a na mírném ohni dusit asi 30-40 minut, dokud není kuře plně uvařeno.
- Před podáváním posypte nasekaným petrželem a koriandrem.




