19. 8. 2025
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na lahodný pečený baklažán se sezamovou omáčkou, která dodává jídlu bohatou chuť a vůni. Tento jednoduchý recept je skvělou volbou pro ty, kteří milují exotické chutě a rádi experimentují s novými recepty. S využitím sezamové omáčky jako základu, tento pokrm je skvělou alternativou k tradičním receptům s baklažánem. Nechte se nalákat na chuťové dobrodružství a vyzkoušejte tento fantastický recept ještě dnes!
Suroviny
- 2 baklažány
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička chilli omáčky
- 2 lžíce sezamových semínek
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na začátku si připravíme omáčku. Smícháme sójovou omáčku, med, sezamový olej, nastrouhaný česnek, nastrouhaný zázvor a chilli omáčku.
- Baklažány umyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Posolíme je a necháme působit asi 30 minut.
- Plátky baklažánu opláchneme a osušíme papírovým ubrouskem.
- Vložíme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme omáčkou.
- Počkáme, než se omáčka vsakuje a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi 20-30 minut, dokud baklažány nejsou zlatavé.
- Mezitím osmažíme sezamová semínka na pánvi, dokud lehce nezrůžovějí.
- Po upečení baklažánů je posypeme restovanými sezamovými semínky a podáváme.




