3. 9. 2025
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na lahodné zapečené lilky s masem, kterým okouzlíte své chuťové buňky. Tato jednoduchá a chutná kombinace lilku a masa vytvoří skvělý pokrm, který si zamilují nejen milovníci mořských plodů. Podívejte se na náš recept a pusťte se do vaření ještě dnes!
Suroviny:
- 500g lilek
- 300g mletého masa (hovězí, vepřové nebo kuřecí)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- Soľ, čerstvě mletý pepř, olivový olej, bylinky (bazalka, oregano, tymián)
- 100g sýra (např. parmazán)
Postup:
- Nejdřív si připravíme všechny suroviny. Lílky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.
- Z cibule a česneku nakrájíme jemnou kostku a orestujeme na pánvi s olivovým olejem.
- Přidáme mleté maso a restujeme, dokud nezmění barvu.
- Za koření osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
- Přidáme nakrájená rajčata a necháme provařit chvilku. Poté směs ochutíme a eventuálně dochutíme.
- Lilky vmícháme do masové směsi a vše společně přendáme do zapékací mísy.
- Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 25-30 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátne.
- Zapečené lilky s masem podáváme s čerstvým pečivem nebo bramborem.




