8. 9. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Chcete si připravit lahodné Quiche Lorraine se slaninou? Tento tradiční francouzský recept je dokonalou kombinací křehkého těsta, křupavé slaniny, smetanové náplně a sýra. Ideální pro brunch, lehký oběd nebo večeři. Vyzkoušejte náš osvědčený recept a získáte perfektně zlatavý quiche, který zaujme každého gurmána. Čtěte dál a staňte se mistrem ve vaření quiche!
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla vychlazeného a na kostky
- Špetka soli
- 1 lžíce studené vody
- 200 g uzené slaniny
- 4 velká vejce
- 200 ml smetany ke šlehání (30-36% tuku)
- 100 ml mléka
- 100 g strouhaného sýra (ementál, gruyére nebo čedar)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Muškátový oříšek
Postup
- K přípravě těsta smíchejte mouku, máslo a špetku soli v míse a pracujte rukama, dokud směs nevypadá jako hrubá mouka. Přidejte lžíci studené vody a rychle zpracujte do hladkého těsta. Nechte v chladu odpočinout nejméně 30 minut.
- Mezitím na pánvi vyškvařte na kostičky nakrájenou slaninu do křupava a nechte okapat přebytečný tuk.
- Ohřejte troubu na 180°C. Vymažte koláčovou formu máslem a vyválejte těsto tak, aby pokrylo dno a okraje formy.
- V míse lehce rozšlehejte vejce, smetanu a mléko. Přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.
- Rovnoměrně rozložte slaninu a sýr na dno koláče a přelijte směsí vajec a smetany.
- Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, dokud není povrch zlatavý a střed pevný.
- Nechejte vychladnout alespoň 10 minut před servírováním. Podávejte teplé nebo vlažné.




