17. 9. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou a tradiční českou svíčkovou na smetaně s hříbečky. Tento klasický recept zaručeně potěší vaše chuťové buňky! Sledujte náš krok za krokem průvodce a připravte si svíčkovou jako od babičky. Vařte s láskou a chuťte s radostí. Ať vám svíčková chutná!
Suroviny
- 600 g hovězí svíčkové
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 200 g hříbků
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml vývaru
- lžíce oleje
- lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 bobkový list
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a hříbky.
- Přidejte nakrájenou svíčkovou a nechte ji zezlátnout ze všech stran.
- Po chvíli přisypte mouku a restujte dál, dokud nebude jemně hnědá.
- Zalijte vývarem a nechte provařit alespoň 1,5 hodiny na mírném ohni.
- V hrnci přiveďte k varu smetanu, přidejte bobkový list a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Poté omáčku rozmixujte a přelijte ji přes nasekanou svíčkovou. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborovým pyré.




