20. 9. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo íránské kuchyně s receptem na kuře se zázvorem a limetkou! Tento exotický a aromatický pokrm kombinuje šťavnaté kousky kuřecího masa s osvěžujícími tóny limetky a ostrým zázvorem. Ideální volba jak pro běžný oběd, tak pro speciální příležitosti. Připravte si zdravý a svěží pokrm, který oslní vaše chuťové pohárky a přenese vás do srdce Íránu. Navštivte naši webovou stránku pro kompletní recept a kuchařské tipy!
Suroviny
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 1 limetka, šťáva a kůra
- 2 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 3 stroužky česneku, rozmačkané
- 1 lžíce mletého kurkumu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce oleje (ideálně sezamový nebo olivový)
- Několik lístků čerstvého koriandru pro ozdobu
Postup
- V míse smíchejte limetkovou šťávu a kůru, zázvor, česnek, kurkumu, kmín, papriku, sůl a pepř.
- Přidejte kuřecí kousky a dobře promíchejte, aby byly všechny kousky rovnoměrně obalené marinádou. Nechte v lednici marinovat alespoň 30 minut, ideálně však přes noc pro intenzivnější chuť.
- V hluboké pánvi nebo na woku rozehřejte olej na středně silném ohni. Přidejte marinované kuře a smažte, dokud kuře nebude zvenku zlatavé a uvnitř plně uvařené, asi 10 - 15 minut podle velikosti kousků.
- Hotové kuře podávejte posypané čerstvým koriandrem. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo čerstvý chléb na doplnění jídla.




