15. 10. 2025
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Kushari je tradiční egyptské jídlo skládající se z míchané směsi rýže, cizrny a fazolí, zalité chutnou rajčatovou omáčkou a posypané křupavou cibulí. Tento lahodný pokrm je plný chutí a vůní Orientu a bude skvělou volbou pro milovníky exotické kuchyně. Vyzkoušejte tento recept a přenesete se do egyptských ulic plných vůní a barev!
Suroviny:
- 1 šálek suché hnědé rýže
- 1 šálek zelených jablek, nakrájených na kostičky
- 1 šálek cizrny, předvařené
- 1 šálek červené cibule, nakrájené na drobné kousky
- 1/2 šálku nasekané petržele
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte rýži. Vařte rýži, dokud není měkká.
- V pánev zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli, dokud nebude sklovitá.
- Přidejte do pánve zelená jablka a smažte je, dokud nezezlátnou.
- Přidejte cizrnu a vařte ji spolu s jablky a cibulí asi 5 minut.
- Přidejte k jablkům a cibuli petržel, kmín, skořici a sůl. Vařte asi 2 minuty.
- Přidejte rýži do směsi a promíchejte všechny suroviny dohromady.
- Smažte směs na pánvi asi 5 minut, dokud není rýže zlatavá.
- Hotový kushari servírujte teplý a podávejte jako hlavní jídlo nebo přílohu.




