15. 10. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo perské kuchyně s tímto jednoduchým receptem na íránské kuře se zelenými fazolkami! Tato lahodná a zdravá pokrmo v sobě snoubí chutě cibule, česneku, rajčat a aromatických koření jako je kurkuma a šafrán. Perfektní volba pro zdravou večeři, která potěší celou rodinu. Recept je snadný na přípravu a zaručeně osvěží váš jídelníček. Vyzkoušejte tento exotický recept a přeneste své chuťové pohárky na gastronomickou cestu do Íránu!
Suroviny
- 4 kuřecí prsa, nakrájená na kostky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 300 g zelených fazolek, očištěných a překrojených na polovinu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
- 1/2 šálku vody
- Limonová šťáva pro dochucení
Postup
- V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud neprozkoumatelní, přibližně 3 minuty.
- Přidejte rozdrcený česnek, smažte další minuty, dokud nezačne vonět.
- Přidat kuřecí kousky a smažit, dokud nejsou z všech stran bělavé.
- Přisypeme kurkumu, skořici a kmín, promícháme a vaříme 1 minutu.
- Přidat rajčatový protlak, promíchat a smažit další 2 minuty.
- Přidejte zelené fazolky, vodu, sůl a pepř. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Zkruťte plamen na mírný, poklopte a duste asi 20 minut nebo dokud fazolky nezměknou a kuře je plně uvařené.
- Nakonec přikropte limetkovou nebo citronovou šťávou pro zvýraznění chuti.
- Podávejte s rýží nebo chlebem.




