29. 10. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo Blízkého východu s naším receptem na egyptský falafel s tamarindovou omáčkou! Tento chutný a veganský pokrm kombinuje křupavý falafel z bóbů s exotickou a pikantní tamarindovou omáčkou. Recept je plný zdravých ingrediencí a autentických chutí, které rozproudí vaše chuťové buňky. Ideální volba pro vegetariánský oběd nebo večeři. Užijte si krok za krokem průvodce přípravou tohoto tradičního egyptského jídla, které je jednoduché, a přitom neobyčejně lahodné!
Suroviny
- 250 g sušeného bobu (fava beans), namočeného přes noc
- 1 malá cibule, nasekaná
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- 1 hrst čerstvé ploché petržele, nasekané
- 1 lžička římského kmínu
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Kypřící prášek na pečivo, 1/2 lžičky
- Olej na smažení
Pro tamarindovou omáčku
- 1/2 šálku tamarindové pasty
- 1/4 šálku vody
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- Bob namočte přes noc ve studené vodě, ráno vodu slijte a bob důkladně opláchněte.
- Do potravinového procesoru dejte bob, cibuli, česnek, petržel, koriandr, římský kmín, sůl a pepř. Procesujte do hladké směsi.
- Přidejte kypřící prášek a nechte směs odstát pár minut.
- Zahřejte olej v hluboké pánvi. Mezitím formujte z bobové směsi kulaté kuličky nebo malé placičky.
- Smažte v horkém oleji dozlatova a křupava z každé strany. Hotový falafel vyjměte a nechte odkapat na papírových utěrkách.
- Pro omáčku smíchejte v malém hrnci tamarindovou pastu, vodu, cukr, sůl, zázvor a římský kmín. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje a nezhustne.
- Přelijte hotovou omáčku do misky a posypte čerstvým koriandrem.
- Podávejte falafel s tamarindovou omáčkou teplý. Dobrou chuť!




