11. 11. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodné kuře vařené v lahvi bílého vína s naším jednoduchým a přesným receptem. Tento klasický pokrm z kuchyně přinese na váš stůl chuť Francie a zaručeně oslní vaše hosty. Objevte, jak kombinace bylinek, česneku a kvalitního bílého vína promění obyčejné kuřecí maso v gurmánský zážitek. Náš recept vám krok za krokem ukáže, jak dosáhnout dokonale šťavnatého a aromatického kuřete, které se rozplyne na jazyku. Podávejte s čerstvě vařeným chlébem nebo lehkým salátem pro dokonalý kulinářský zážitek. Nechte se inspirovat naší recepturou a připravte si kuře v lahvi bílého vína ještě dnes!
Suroviny
- 1 celé kuře (cca 1,5 kg)
- 350 ml suchého bílého vína
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 150 g celeru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
Postup
- Pečicí troubu předehřejte na 180°C.
- Kuře důkladně umyjte a osušte papírovými ručníky.
- Osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Vnitřek kuřete navíc okořeňte tymiánem.
- Cibuli, mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na hrubé kusy.
- Česnek oloupejte a ponechte celé stroužky.
- Ve velkém pekáči na oleji zlehka opečte nakrájenou zeleninu.
- Na zeleninu položte připravené kuře, přidejte bobkový list a celé stroužky česneku.
- Zalijte všemi 350 ml bílého vína.
- Pekáč zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
- Pecte asi 1 hodinu, poté alobal sejměte a pečte dalších 30 minut, aby se kuře zezlátnilo.
- Hotové kuře vyndejte z trouby a nechte před podáváním chvíli odpočívat.




