1. 12. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Objavte recept na krémovou cibulačku s vínem, která vás zahřeje i okouzlí! Tato polévka kombinuje bohatou chuť zlatavě osmažené cibule s hloubkou bílého vína a krémové textury díky přidání smetany. Ideální pro chladné večery, orámovaná svěží zelení a podávaná s křupavým pečivem. Klikněte pro kompletní recept a kulinářské tipy!
Suroviny
- 500 g cibule, nakrájené na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 50 ml bílého vína
- 1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce másla
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Čerstvá petržel nebo tymián pro ozdobu
Postup
- Rozehřejte máslo v hrnci a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte na mírném ohni dozlatova, asi 15 minut, občas promíchejte.
- Přidejte nasekaný česnek a smažte další 2 minuty.
- Zalijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol, asi 5 minut.
- Přilijte vývar a vařte na mírném ohni 20 minut.
- Přidejte smetanu, osolte a opepřete podle chuti a vařte dalších 5 minut.
- Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka.
- Zahřejte ještě asi 2 minuty, poté přimíchejte čerstvé bylinky a servírujte.




