5. 12. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Upečte si dokonalý jablečný koláč s karamelizovaným máslem, který zvýrazní chuť čerstvých jablek a luxusní vůni karamelu. Tento recept je jednoduchý a příprava nezabere mnoho času. Koláč je hravě křupavý na povrchu a šťavnatý uvnitř. Ideální s kopcem vanilkové zmrzliny nebo čerstvé šlehačky. Navíc vám ukážeme, jak na perfektní karamelovou omáčku. Nechte se hýčkat vůní pečených jablek a máslového karamelu, která rozvoní celý váš domov. Sledujte naši kompletní recepturu krok za krokem a připravte si nezapomenutelný dezert, který si zamiluje celá rodina!
Suroviny
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 125 g studeného másla, nakrájeného na kostky
- 4-5 jablek, oloupaných, jádra odstraněna a nakrájená na plátky
- 1/3 šálku hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 lžíce másla
- 1/4 šálku smetany ke šlehání
Postup
- Vyhřejte troubu na 175 °C. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo a zpracujte do hrubé směsi. Přidejte 4-5 lžic studené vody a míchejte, dokud těsto není soudržné.
- Těsto rozválejte na pomoučněném povrchu na kruh o velikosti vaší formy na koláče a vložte ho do formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte péct do předehřáté trouby na 10 minut.
- Mezitím v pánvi na mírném ohni rozpusťte 2 lžíce másla a přidejte jablka, hnědý cukr, skořici a muškátový oříšek. Karamelizujte jablka asi 10 minut, dokud nejsou měkká.
- Směs jablek rovnoměrně rozprostřete na předpečený korpus. Pečte dalších 25-30 minut, nebo dokud nejsou jablka zlatavá a těsto křupavé.
- Než koláč vyjmeme z trouby, přiveďte smetanu ke šlehání k varu a pomalu ji vmíchejte do zbývajícího másla, a vařte, dokud směs nezhoustne a nezíská zlatavou karamelovou barvu.
- Nalijte karamelizované máslo přes horký koláč. Nechte koláč chladnout před podáváním.




